Endometriose, wat is het en hoe wordt het behandeld?

Endometriose

Endometriose is een bekende term onder alle artsen en doktoren, maar weten veel mensen niet wat het woord nou betekent. Meestal als de uitleg wordt gegeven, weet iedereen precies waar het over gaat. Maar dit is natuurlijk alleen als er over gepraat wordt. En dat moet op zich veranderen. Endometriose is namelijk een groot probleem onder vrouwen en is iets wat serieus genomen moet worden. Gelukkig kan er genoeg informatie over deze aandoening gevonden worden op het internet en kan iedereen die er mee te maken heeft, of er meer informatie over wilt hebben deze eenvoudiger verkrijgen. Voor een klein overzicht over de gehele aandoening, klachten en verschijnselen kan je hieronder verder lezen.

 

De verschijnselen en het ontstaan van de aandoening

Sommige vrouwen kunnen hevige pijn krijgen tijdens de menstruatie. Dit komt door de endometriose. Deze klachten komen vooral voor in de buik. Vooral bij de blaas, darmen en rondom andere gedeelten van de baarmoeder kan het hevig pijn doen als je lijdt aan deze aandoening. De kans om zwanger te worden is ook kleiner als een vrouw last heeft van de aandoening. Gelukkig is de ziekte niet zoals vele andere, en heeft niet iedereen die deze aandoening heeft last van pijn. Maar het is natuurlijk weten veel mensen dat een ziekte pijn kan doen, net zoals deze. Maar hoe ontstaat de aandoening zoals deze nou? Jammer genoeg is dat op het moment van spreken wereldwijd nog niet bekend en wordt er gespeculeerd dat het een genetisch iets kan zijn. Verder worden er nog veel onderzoeken naar de aandoening gedaan, om zo alles uit te kunnen pluizen over de aandoening. 

 

Klachten en werking herkennen

Verder weten we wel hoe de klachten ontstaan en hoe de aandoening in elkaar zit. Endometriose is een aandoening waarbij verdwaalde stukjes baarmoederslijmvlies verdwaald zijn rondom de baarmoeder. Zoals eerder gedacht bij de pijnklachten, kan dit zijn bij de darmen, blaas, eierstokken, of andere organen rondom de baarmoeder. Deze verdwaalde stukjes doen ook net zoals al het andere baarmoederslijmvlies mee aan de menstruatie. Deze stukjes geven dus een reactie af door de menstruatie, en sir kan een flinke pijn geven. Doordat de menstruatie terugkomt, geeft dit bijna elke maand pijn en kunnen er verklevingen en littekenweefsel ontstaan. Gelukkig is er tegenwoordig veel te doen tegen deze aandoening in de vorm van behandelingen, medicatie en operaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *